Njolla nga dielli në lëkurën e fytyrës !?

img-18

Njolla nga dielli në lëkurën e fytyrës !

Njollat ​​e diellit nuk janë vetëm një problem estetik, por edhe një tregues përmes të cilit mund të kuptojmë shëndetin e lëkurës sonë. Këto formacione të vogla zakonisht ndodhin tek gratë mbi të tridhjetat dhe për fat të mirë ka shumë barna dhe produkte dermatologjike që na lejojnë t’i eliminojmë ato.

Nga pikëpamja mjekësore, njollat ​​e diellit janë papërsosmëri të lëkurës në formën e njollave të cilat në disa vende e bëjnë lëkurën më të errët.

 Shkaqet kryesore krijimit të njollave te diellit

Ndryshimet e lëkurës mund të shkaktohen nga disa faktorë si:

1- përdorimi i suplementeve ose i barnave fotosensibilizuese (anti-inflamatore ose antibiotikë);

2- epidermë e përflakur (akne ose folikuliti);

3- lëkura e irrituar nga faktorë të jashtëm (depilim);

4- ndryshimet hormonale, veçanërisht të lokalizuara në fytyrë, buzë, mollëza, mjekër dhe ballë (shtatzënia, menopauza, pilula kontraceptive);

5- sëmundjet dermatologjike që prekin lëkurën, thonjtë dhe mukozën (dermatoza kronike).

Bazuar në llojin e njollave diellore, është e mundur të identifikohet zgjidhja më e mirë për të marre masat e duhura.

 Llojet e njollave te diellit

Llojet e njollave të diellit identifikohen duke analizuar pamjen e tyre.

Mund të veçojmë dy lloje: melasma ose kloazma, dhe lentigo diellore ose senile.

Njollat ​​e diellit të tipit të parë, melasma ose kloazma, kanë ngjyrë kafe të errët me formë të çrregullt të vendosura në mollëza, ballë, buzë, veshë dhe dekolte. Kjo tipologji shfaqet tek femrat nga mosha 40 deri në 50 vjeç, veçanërisht kur përdoret estrogjeni ose në rast shtatzënie.

Lentigot diellore ose senile karakterizohen nga pika të madhësive të ndryshme dhe me ngjyrë kafe. Kjo tipologji shfaqet pas moshës 40 vjeçare dhe tenton të shumohet me moshën. Shkaku kryesor është fotoplakja e lëkurës, e rënduar dhe e përshpejtuar nga ekspozimi jo korrekt dhe i zgjatur në diell.

A mund të parandalojmë njollat e diellit në lëkurë?

Po, është e mundur të parandaloni njollat ​​e diellit me disa truke të vogla. Në veçanti, është thelbësore të mbroni lëkurën, veçanërisht nëse ajo është shumë e drejtë ose e ndjeshme, me kremra kundër diellit të karakterizuar nga filtra shumë të lartë të diellit. Përdorimi i kremrave kundër diellit është thelbësor nëse doni të mbroni lëkurën tuaj nga dëmtimet që dielli mund t’i bëjë lëkurës tuaj, jo vetëm në verë, por në çdo kohë të vitit, veçanërisht nëse jeni buzë detit ose në mal.

Për më tepër, është e mundur të përdorni syze dielli për të mbrojtur zonën e syve dhe për të kufizuar kohën e ekspozimit në diell.

Të ushqyerit, si gjithmonë, na vjen në shpëtim duke na ndihmuar të parandalojmë plakjen e lëkurës. Ju mund të përfshini ushqime të tilla si: kivi, patëllxhanë, avokado, karota dhe domate në dietën tuaj, veçanërisht të njohura për vetitë e tyre antioksiduese.

 Masat kundër  njollave të diellit

Bazuar në shkakun që ka shkaktuar njollat ​​nga dielli, ekzistojnë zgjidhje natyrale dhe dermatologjike që na ndihmojnë t’i largojmë ato plotësisht ose t’i reduktojmë. Është e rëndësishme të mbani mend se njollat ​​nuk përthithen vetvetiu, por kanë nevojë për ndihmë të jashtme, me përjashtim të atyre që formohen gjatë shtatzënisë, të cilat përgjithësisht zhduken pas lindjes.

Cilat janë masat dhe produktet më të mira?

Në radhë të parë gjejmë pastrime të bazuara në limon dhe kripë, ose bikarbonat, të dobishme për heqjen e qelizave të vdekura dhe zbardhjen e njollave të errëta. Se dyti  duhet te perdoren produkte dermokozmetike mbrojtes nga dielli me faktor te larte mbrojtes (SPF 30, 50+)

Mund te perdoren edhe pomada ose xhel me bazë aloe vera që janë të dobishëm për qetësimin e irritimeve dhe largimin e njollave. Ose, është e mundur të zgjidhni vajin esencial të trëndafilit, kokosit ose limonit, i dobishëm për zbutjen e plagëve, për të pasur lëkurë të lëmuar dhe për ta bërë ngjyrën uniforme.

 Informacioni i përfshirë në këtë faqe nuk duhet të zëvendësojë në asnjë mënyrë marrëdhënien mjek-pacient; përkundrazi, rekomandohet të kërkoni këshillën e mjekut përpara se të vini në praktikë ndonjë këshillë