Keni aciditet apo djegie të stomakut

Aciditet dhe djegie të stomakut

Çfarë kuptoni me aciditet dhe djegie të stomakut?

Urthi është një ndjesi e dhimbshme retrosternale, ndonjëherë deri në fyt, e shkaktuar nga aciditeti i prodhuar nga qelizat e mukozës së stomakut që shkojnë deri në grykën e stomakut dhe në pjesën e parë të ezofagut, duke gjeneruar një acarim të pakëndshëm. I quajtur edhe urth ose dispepsi acid, shpesh është një nga simptomat kryesore të sëmundjes së refluksit gastroezofageal. Megjithatë, djegia mund të shfaqet edhe në mungesë të refluksit. Kjo është një gjendje mjaft e zakonshme që shpesh neglizhohet. Përkundrazi, duhet të trajtohet në kohë për të shmangur përkeqësimin progresiv të të gjithë traktit gastrointestinal.

Shkaqet e djegies së stomakut

Urthi në shumicën e rasteve është pasojë e drejtpërdrejtë e rritjes së aciditetit të stomakut. Qelizat përgjegjëse ekzagjerojnë prodhimin e acidit klorhidrik (HCl) dhe enzimave tretëse, me qëllim ruajtjen e pH acid të mjedisit gastrik dhe favorizimin e zbërthimit të ushqimit nëpërmjet lëngjeve gastrike.

Në vijim kemi disa nga shkaqet specifike të rritjes së acidit në stomak dhe urthit pasues:

Zakonet e të ngrënit si ngrënia e tepërt dhe e shpejtë ose mospërtypja e ushqimit mjaftueshëm përpara se ta gëlltisni atë, veçanërisht në rastin e ushqimeve të skuqura, të yndyrshme dhe pikante ose acidike si agrumet, si dhe konsumimi i alkoolit, kafesë dhe lëngjeve të frutave. Faktorët e stilit të jetesës si nivelet e larta të stresit, pirja e duhanit, stërvitja e rëndë pasi keni ngrënë një vakt, përkulja për të ngritur një objekt ndërsa stomaku juaj është plot dhe shkuarja në shtrat shumë herët pas ngrënies.

Ka edhe disa patologji që mund të shkaktojnë këtë lloj shqetësimi, prandaj është e nevojshme konsultimi i një mjeku të specializuar. Si më poshtë :

• Ulçera gastrike

• Gastriti

• Obeziteti dhe mbipesha.

• Sfinkteri i poshtëm i ezofagut (LES) relaksohet në mënyrë jo të duhur ose dobësohet me kalimin e kohës

• Muskuli midis stomakut dhe ezofagut dobësohet nga një hernie hiatale, një gjendje në të cilën një pjesë e stomakut del nga diafragma

• Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD), një çrregullim kronik, progresiv që ndodh kur acidet rriten në ezofag më shumë se dy herë në javë për tre muaj ose më shumë.

Si shfaqen shenjat e aciditetit të stomakut?

Ndjesia e djegies është shenja më e zakonshme e urthit. Dhimbja mund të jetë e rëndë, të tilla si të përziera, të vjella dhe djersitje, deri në ethe dhe të dridhura.

Acidi i tepërt i stomakut mund të çojë edhe në simptoma të tjera, duke përfshirë:

• Dhimbje gjoksi.

• Shije e thartë në gojë.

• Shije e hidhur ose e thartë në pjesën e pasme të fytit.

• Ndjenja e tensionit rreth pjesës së sipërme të trupit.

• Ënjtje në pjesën e sipërme të barkut.

• Kollë, ngjire te zërit ose dhimbje të fytit.

• Regurgitimi i ushqimit (ndjenja se ushqimi po kthehet në gojë).

• Probleme me gëlltitjen.

• Vështirësi në frymëmarrje.

Trajtimi për aciditetin dhe djegien e stomakut

Alternativat e trajtimit për urthin variojnë nga barnat pa recetë te barnat me recetë deri te procedurat më invazive si kirurgjia. Trajtimi i simptomave është zakonisht një ose një kombinim i antacideve, antikolinergjikëve dhe inhibitorëve të pompës protonike (PPI). Zgjedhja midis këtyre barnave varet nga gjykimi i mjekut, ashpërsia e simptomave, dhe efektiviteti i barnave. Le t’i shohim ato në detaje: Antacidet: Neutralizojnë aciditetin e stomakut. Ato janë të disponueshme në formë të lëngshme (shurupesh) ose tabletash dhe shpesh përmbajnë natrium midis përbërësve të tjerë aktivë si hidroksidi i magnezit dhe karbonati i kalciumit. Maalox dhe Gaviscon janë ndër më të njohurit dhe më efektivët në treg. Antikolinergjikët: Këta bllokues H-2 pengojnë lirimin e stimuluesve si histamina, acetilkolina dhe gastrina, të cilët janë përgjegjës për sekretimin e acidit. PPI: bllokojnë fazën përfundimtare të prodhimit të acidit, pra sekretimin e joneve të hidrogjenit nga qelizat parietale të stomakut. Ato vijnë në formë tabletash ose kapsulash dhe veprojnë brenda 30 minutave për të lehtësuar simptomat.

Trajtimet alternative dhe parandalimi

Duke përjashtuar barnat, metodat praktike ne perditshmeri për të trajtuar aciditetin dhe urthin, në radhë të parë ka te beje me ndryshimet në dietën ushqimore. Aciditeti mund të përkeqësohet nga disa ushqime, ndaj duhet të zbuloni se çfarë e shkakton atë. Ushqimet e njohura që duhen shmangur përfshijnë kafen, çokollatën, qepët, hudhrat dhe ushqimet pikante , djegëse si dhe pijet alkoolike. Ndër barnat natyrale si bimet mjekesore dhe fitoterapia janë një zgjidhje tjetër për t’u marrë në konsideratë, veçanërisht në rast të intolerancës ndaj barnave të rekomanduara shpesh.

Informacioni i përfshirë në këtë faqe nuk duhet të zëvendësojë në asnjë mënyrë marrëdhënien mjek-pacient; përkundrazi, rekomandohet të kërkohet mendimi i mjekut.