Artroza

ARTROZA

Çfarë është Artroza?

Artroza është një çrregullim që rezulton nga konsumimi dhe plakja e kyçeve.

Simptomat e para fillojnë të shfaqen rreth moshës 50 vjeçare dhe prekin kryesisht gratë në menopauzë. Megjithatë, mund të shfaqet si te burrat ashtu edhe te gratë edhe para moshës pesëdhjetë vjeçare.

Në këto raste, zhvillimi i saj nuk varet nga menopauza, por shkaktohet nga mënyra e jetesës apo aktiviteti i punës i kryer deri në atë moment.

Artroza prek kryesisht nyjet e ijeve, gjunjëve, shtyllës kurrizore dhe në disa raste edhe ato të duarve dhe këmbëve.

Shkaku kryesor i Artrozës është si rrjedhoje të konsumimit dhe dëmtimit të kërcit në nyje (artikulacione).

Në veçanti, kërci kryen funksionin e rëndësishëm të reduktimit dhe zbutjes së fërkimit midis kockave dhe, nëse dëmtohet, humbet elasticitetin e tij duke u bërë më i ngurtë.

Në disa raste, gjendja mund të përkeqësohet deri në pikën që kockat fërkohen me njëra-tjetrën, duke shkaktuar dhimbje të forta dhe ënjtje te pacienti që vuan nga çrregullimi.

Mund të lindin edhe “osteofite”, gërryerje kockash ndonjëherë të dukshme në duar.

Shkaqet e fillimit të Artrozës

Siç u përmend në paragrafin e mëparshëm, Artroza varet kryesisht nga plakja e kërcit artikular.

Faktorët e rrezikut që favorizojnë fillimin e sëmundjes janë:

>Mbipesha dhe obeziteti ushtrojnë presion dhe ngarkese mbi nyjet të cilat dëmtohen me kalimin e kohës

>Frakturat dhe lëndimet e kyçeve .

>Disa lloje punësh te renda.

>Disa lloje sportesh, për shembull futbolli.

>Sëmundjet e qarkullimit të gjakut që mund të dëmtojnë kyçet, të tilla si hemofilia ose osteonekroza.

Simptomat e Artrozës

Simptomat kryesore të osteoartritit përfshijnë:

>Dhimbje artikulare.

>Ngurtësia e kyçeve.

>Vështirësi në lëvizjen e kyçeve të prekura.

>Zhurmat e mundshme “kërcitëse” kur lëvizin nyjet e prekura.

Artroza e duarve ka simptoma të mëtejshme karakteristike ku zhvillohen deformime të vogla të dhimbshme si në nyjet fundore të gishtërinjve (nyjet e Heberdenit), ashtu edhe në nyjet proksimale (nyjet e Bouchard).

Në përgjithësi, njerëzit që vuajnë nga Artroza e perceptojnë dhimbjen më të fortë në mbrëmje dhe të lehtësuar gjatë pushimit.

Në çdo rast, kur shfaqen simptomat e para, këshillohet të kërkoni mendimin e mjekut tuaj të besuar, i cili do të thellojë pamjen klinike përmes disa analizave radiologjike dhe vizitave mjekësore të synuara në të cilat do të jetë në gjendje të vlerësojë gjendjen e kyçeve.

Dallimi midis Artritit dhe Artrozës

Shumë shpesh artroza dhe artriti ngatërrohen me njëri-tjetrin, edhe pse janë dy patologji krejtësisht të ndryshme.

Artriti është një gjendje inflamatore që përfshin një ose më shumë nyje në të gjithë trupin që shkakton dhimbje, ënjtje dhe nxehtësi në zonat e prekura.

Artroza është një gjendje degjenerative jo-inflamatore e lidhur me plakjen. Prek kryesisht kërcin, i cili bëhet i thyeshëm, i deformuar dhe i konsumuar, duke shkaktuar dhimbje dhe humbje të lëvizshmërisë së kyçeve.

https://integrehab.com/physical-therapy/arthritis/

Si të kurojmë Artrozën

Për momentin nuk ka kura që mund të kurojnë përfundimisht artrozen.

Mjeku juaj mund të rekomandojë qetësues dhe qetësues dhimbjesh për të lehtësuar dhimbjet e përhapura të kyçeve dhe dhimbjet e kockave.

Nëse sëmundja prek një nyje specifike (për shembull: artroza e ijeve; artroza e gjurit; artroza e dorës) mund të jetë e dobishme të bëhen infiltrim me acid hialuronik, pas konsultimit mjekësor.

Së fundi, kur ndonjë terapi e rekomanduar nga mjeku juaj është e paefektshme dhe në rastet më serioze, mund të jetë e nevojshme t’i drejtoheni zëvendësimeve të kyçeve.

Informacioni i përfshirë në këtë faqe nuk duhet të zëvendësojë në asnjë mënyrë marrëdhënien mjek-pacient; përkundrazi, rekomandohet të kërkoni këshillën e mjekut përpara se të vini në praktikë ndonjë këshillë apo indikacion.

Produktet qe përdoren për trajtimin e artrozes

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *