Si funksionon sistemi imunitar?

Sistemi juaj imunitar është gjithmonë duke punuar shumë për t’ju mbajtur në
formën tuaj më të mirë, gjatë gjithë vitit. Mosha, faktorët gjenetikë dhe mënyra e
jetesës ndikojnë të gjithë në shëndetin e sistemit tuaj imunitar. Zakonet e
shëndetshme të tilla si mos pirja e duhanit, stërvitja e rregullt, gjumi i duhur dhe
ngrënia e një diete ushqyese të gjitha mbështesin shëndetin tuaj të përgjithshëm.
Këto zakone bëhen edhe më të rëndësishme me moshën pasi përgjigjja imune
zakonisht fillon të bjerë pas moshës 60 vjeç.
Pra, çfarë është sistemi i imunitar? Sistemi juaj imunitar është një rrjet kompleks i
organeve, qelizave, indeve dhe proteinave që gjenden në të gjithë trupin. Çdo gjë
që prekni është e mbuluar me mikroorganizma të vegjël. Disa nga këto
mikroorganizma janë të mirë, dhe të tjerët nuk janë aq të mirë. Lëkura juaj shërben
si një barrierë e jashtme ndaj mikroorganizmave potencialisht të dëmshëm;
megjithatë, disa materiale të padëshiruara mund të thithen ose gëlltiten. Kjo është
kur antitrupat në pështymë, acide dhe mukozë veprojnë si roje sigurie për të vonuar
hyrjen. Me pak fjalë, sistemi juaj imunitar njeh atë që nuk i përket.

Katër punët e sistemit imunitar
Sistemi juaj imunitar ka katër funksione të rëndësishme:

Barrierat fizike ndalojnë patogjenët të hyjnë në trup
Kur patogjenët kalojnë barrierën e përjashtimit, sistemi imunitar i njeh ato si trupa
të huaj
Trupi juaj eliminon patogjenët dhe substancat e padëshiruara
“Kujtimet” e sistemit imunitar njohin trupa të rinj të huaj

Sistemi imunitar i lindur
Sistemi imunitar i lindur përbëhet nga barriera fizike të tilla si lëkura dhe mukozat
tuaja. Ai vepron shpejt për të identifikuar dhe tërhequr vëmendjen ndaj
substancave të huaja.

Sistemi imunitar i lindur karakterizohet nga aftësia e tij për të vepruar shpejt, dhe
qëllimi i tij është të ndalojë përhapjen e patogjenëve në të gjithë trupin tuaj.

Brenda pak minutash ose disa orësh, sistemi imunitar i lindur identifikon dhe
punon për të hequr kërcënimet. Kjo pjesë e sistemit tuaj imunitar është linja juaj e
parë e mbrojtjes.

Sistemi imunitar adaptues
Sistemi imunitar adaptues njihet gjithashtu si sistemi imunitar i fituar. Kjo është
pjesë e sistemit imunitar që përmban qeliza të specializuara që heqin patogjenët.
Qelizat që kryejnë këto aktivitete janë limfocite ose qelizat e bardha të gjakut. Kjo
pjesë e sistemit tuaj imunitar është linja juaj e dytë e mbrojtjes.

Roli i shtesave ushqimore në mbështetje të sistemit imunitar
Sistemi imunitar ka nevojë për ushqim të mirë për të funksionuar në mënyrë
optimale. Suplementet mund të luajnë një rol në mbështetjen e shëndetit imunitar.
Megjithatë, më shumë nuk është gjithmonë më mire! Disa shtesa mbështetëse
imune, të tilla si Vitamina C, janë të tretshme në ujë. Kjo do të thotë që trupi juaj
mund të mbajë vetëm aq shumë, dhe ajo që nuk përdoret do të ekskretohet përmes
urinës. Shtesat ushqimore mbështetëse imune duhet të përdoren siç udhëzohen për
të plotësuar stilin e jetës tuaj të shëndetshme, përveç nëse udhëzohet ndryshe nga
mjeku juaj personal.

Shtesa që mbështesin shëndetin imunitar:
Ekinacea mbështet sistemin natyror të mbrojtjes së trupit.
Shtogu është një bimë natyrore mbështetëse e imunitetit që përmban antioksidantë
Androgrfi një tjetër bimë me përfitime të shumta, mbështet kanalet respiratore të
hundës dhe shëndetin imunitar .
Vitamina C është një nga vitaminat kryesore për mbështetjen imune

Vitamina D ndihmon në mbajtjen e një sistemi imunitar të shëndetshëm