Lodhja fizike dhe mendore

img-18

Si manifestohet lodhja fizike?

Lodhja fizike dhe mendore, e njohur edhe si lodhje, është një sëmundje e zakonshme që shfaqet në baza të përkohshme dhe kalimtare. Shpesh lidhet me ndryshimet  e stineve, por mund të varet edhe nga sforcimi intensiv fizik dhe periudhat e stresit dhe ankthit.

Kjo gjendje astenike mund të paraqesë simptoma të ndryshme dhe të llojeve të ndryshme. Në mënyrë tipike, ata që vuajnë nga lodhja për një periudhë të caktuar, përjetojnë mungesë përqendrimi, dobësi fizike dhe lodhje të përgjithshme. Ndryshimet e humorit, përgjumja dhe njëfarë nervozizmi janë gjithashtu të shpeshta. Simptoma të tjera tipike të lodhjes fizike që prekin edhe sferën mendore janë dhimbja e kokës, dhimbja e shpinës, humbja e energjisë, konfuzioni mendor dhe djersitja e tepërt.

Cilat janë shkaqet e lodhjes fizike?

Faktorët që shkaktojnë një gjendje të lodhjes fizike janë të shumtë dhe të ndryshëm. Ndër shkaqet kryesore gjejmë:

Sforcime intensive fizike

Stresi mendor dhe psikologjik

Ankthi

Gjumi i keq ose probleme të zgjatura të gjumit

Gripi dhe ftohja

Ndryshimet sezonale

Menopauza

Së fundi, lodhja fizike mund të jetë një simptomë e drejtpërdrejtë e patologjive specifike, të tilla si:

Sëmundja celiake

Anemia

Sindroma e lodhjes kronike

Apnea e gjumit

Hipotiroidizmi

Diabeti

Mononukleoza

Depresioni

Tumoret

Dështimi i veshkave

Insuficienca hepatike

Dispepsi

Mosfunksionimi i tiroides

Çrregullime ushqimore

Si të luftoni lodhjen fizike?

Ka shumë trajtime për të parandaluar dhe trajtuar lodhjen. Këto trajtime ndryshojnë sipas faktorëve që mund të shkaktojnë çrregullimin. Për shembull, nëse lodhja fizike është pasojë e drejtpërdrejtë e një periudhe stresi dhe ankthi të lartë, mund të jetë e dobishme të përpiqeni të pushoni, të bëni një pushim të shkurtër dhe të qetesoheni. Në përgjithësi, mineralet dhe vitaminat, si dhe suplementet, janë aleatë të shkëlqyer për të luftuar lodhjen fizike. Këta elementë, në fakt, përmirësojnë funksionet mendore dhe fizike dhe ofrojnë sasinë e duhur të energjisë. Për sa i përket vitaminave, preferohen ato të grupit B, vitaminat A, E dhe C. Ndër kripërat minerale preferohen magnezi dhe kaliumi.

Ju gjithashtu mund të ndërmerrni hapa të vegjël që mund të ndihmojnë në rikthimin e energjisë dhe zvogëlimin e ndjenjës së dobësisë fizike dhe mendore.

Ndër zakonet e mira që duhen ndjekur kujtojmë:

Përmirësoni pushimin e natës dhe përpiquni të flini të paktën 7-8 orë në natë.

Lejoni vetes një pushim të vogël midis një ore pune dhe orës tjetër.

Kaloni disa orë për tu qetesuar dhe mirëqenie.

Angazhohuni në aktivitet fizik të rregullt.

Drejtoni një mënyrë jetese të shëndetshme, duke i kushtuar vëmendje të veçantë ushqyerjes.

Kufizoni alkoolin dhe pijet me kafeinë dhe taurinë.

Mbajeni trupin të hidratuar duke futur një konsum të mjaftueshëm ditor të ujit.