Arsyet pse uji eshte shume i rendesishem për trupin tonë

Uji  është thelbësor për jetën në tokë. Megjithatë nuk e kuptojme se sa shumë kemi nevojë për të, apo jo?

Trupi i njeriut përbëhet nga rreth 60% ujë, edhe gjaku është 90% ujë . Edhe kockat tona përmbajnë një sasi të vogël ujë.

Ju tashmë e dini se uji është jetik për të ndihmuar në mbajtjen e shëndetshme të çdo qelize në trup. Ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit tonë, transporton lëndët ushqyese aty ku duhet të shkojnë, vepron si amortizues dhe ndihmon në largimin e mbetjeve.

Një rol tjetër i ujit është se ai është elementi kryesor në një funksion të rëndësishëm: ekuilibrimin e lëngjeve.

Disa nga produktet që ndihmojnë në ekuilibrimin e lëngjeve .Per me teper vizitoni faqen tone  online www.farmaidea.al

Çfarë është ekuilibri i lëngjeve?

Ekuilibri i lëngjeve i referohet parimit: sasia e ujit që humbet duhet të zevendesohet. Kjo do të thotë që ajo që humbet përmes frymëmarrjes, djersitjes, urinimit dhe më shumë duhet të merret përmes ngrënies dhe pirjes.

Ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në ekuilibrin e lëngjeve. Mendoni për këtë skenar. A keni shkuar ndonjëherë me pushime, keni ngrënë shumë ushqime të kripura dhe keni vënë re se pas një dite të gjatë ecjeje, këmbët tuaja janë ndjerë të fryra apo të shtrënguara? Ose ndoshta gishtat tuaj dukeshin më të fryrë se zakonisht. Kjo mund të jetë nga çekuilibri i lëngjeve ose çekuilibri i elektroliteve.

Studimet thonë se kjo zakonisht shkaktohet nga sasitë e larta të natriumit dhe sasitë e ulëta të kaliumit. Kaliumi është thelbësor për ekuilibrin normal të lëngjeve midis qelizave dhe lëngjeve të trupit.**

Gjatë gjithë ditës, ekuilibri i lëngjeve dhe qarkullimi në këmbë mund të ndikohet nga një sërë faktorësh duke përfshirë qëndrimin ulur ose qëndrimin në këmbë për periudha të gjata kohore, aktivitetin e pamjaftueshëm fizik ose veshjen e rrobave të ngushta.

Ju mund të promovoni ekuilibrin e shëndetshëm të lëngjeve në shumë mënyra, duke përfshirë:

Pini ujë para, gjatë dhe pas stërvitjes.

Shmangni pijet dehidratuese, të tilla si soda, pijet energjike dhe alkooli.

Pini ujë gjatë gjithë ditës.

Zevendesoni elektrolitet gjatë djersitjes ekstreme (të tilla si gjatë stërvitjeve intensive ose ditëve të nxehta).

Shtrihuni dhe bëni joga për të mbështetur qarkullimin.

Qarkullimi i shëndetshëm gjithashtu luan një rol në ekuilibrin e lëngjeve dhe transportin e lëndëve ushqyese në trup.

Disa nga produktet që përmirësojnë qarkullimin e lëngjeve ne trup. Per me teper vizitoni faqen tone  online www.farmaidea.al

Si të ruani ekuilibrin e lëngjeve gjatë natës

Cilesia dhe orët e mjaftueshme të  gjumit luajnë një rol kyç për të ruajtur ekuilibrin e hidratimit. Ndërsa flini, trupi juaj po rikuperohet nga aktiviteti ditor. Kjo përfshin rikthimin e proceseve që ndihmojnë në ruajtjen e niveleve të lëngjeve të trupit tuaj.

Qëndrimi i hidratuar gjatë gjithë ditës do të thotë që nuk do të duhet të shqetësoheni për këtë para se të shkoni në shtrat. Nëse jeni të shqetësuar për zgjimin gjatë natës, reduktoni konsumimin e lëngjeve të paktën një orë para gjumit.  

Ju gjithashtu mund të ruani ekuilibrin e lëngjeve para gjumit duke ngritur këmbët në mbrëmje. Kjo ndihmon trupin tuaj të thithë ujin nga këmbët tuaja dhe nuk do të prish gjumin tuaj.

Një tjetër element  për të ruajtur ekuilibrin e lëngjeve gjatë natës është të flini në temperaturën e duhur në dhomën tuaj. Djersitja gjatë natës mund të shkaktojë humbje të ujit. Nëse dhoma juaj është shumë e ngrohtë, djersitja mund t’ju shkaktojë dehidratim kur zgjoheni. Kjo është një arsye pse ekspertët rekomandojnë të flini në një dhomë të freskët.