Mbipesha

Çfarë nënkuptohet me mbipeshë?
Mbipesha është raporti i masës pa yndyrë (FFM) ndaj masës dhjamore (FM). Kur masa e dhjamit e tejkalon atë pa yndyrë, atëherë kemi një gjendje mbipeshë dhe, në raste më serioze, obezitet. Kjo e fundit mund të jetë e rrezikshme sepse ushtrojnë presion në zemër dhe sistemin e qarkullimit të gjakut, si dhe dëmtojnë organet e tjera.

Përveç kësaj, për shkak të mbipeshës, mund të shfaqen probleme të zorrëve, dhimbje në këmbë, probleme me venat me variçe dhe sëmundje të tjera. Në veçanti, kur bëhet fjalë për mbipeshën abdominale, është e nevojshme të mbroheni, për të shmangur përkeqësimin e sëmundjeve të caktuara si dislipidemia, diabeti, hipertensioni dhe arterioskleroza.

Cilat janë shkaqet e mbipeshës?

Shkaqet e mbipeshës mund të jenë të ndryshme; ndër këto mund të përfshijmë:

Ushqyerja e pabalancuar me kalori më të larta se nevoja ditore
Rutina ditore, mënyra e jetesës me aktivitet të ulët fizik
Intoleranca ushqimore të padiagnostikuara të cilat mund të çojnë në fryrje dhe tretje të dobët të lëndëve ushqyese
Mbajtja e lëngjeve të tepërta
Fryrje barku dhe kapsllëk
Disa sëmundje të tilla si inflamacioni i zorrëve
Ndryshime në funksionalitetin e leptinës
Ngadalësim i metabolizmit prej tiroides
Rezistenca ndaj insulinës
Menopauza
Uri nervore për shkak të stresit
Predispozicion gjenetik

Disa aspekte psikosomatike në të cilat ushqimi merr karakteristika kompensuese gjithashtu mund të ndikojnë në mbipeshë. Prania e dhjamosjes së lokalizuar siç është celuliti mund të jetë një problem i mëtejshëm i lidhur me mbipeshën.
Cilat janë trajtimet për mbipeshën?
Trajtimi i mbipeshës duhet të vendoset me mjekun, i cili duke pasur pamjen e plotë klinike të pacientit do të jetë në gjendje të përcaktojë se si të ndërhyjë për një humbje graduale të peshës.

Pas përcaktimit të arsyeve për mbipeshë, ne do të vazhdojmë me tregimin e një diete të përshtatshme. Cilat janë trajtimet për të evituar mbipeshën?
Trajtimi i mbipeshës duhet të vendoset nga mjeku, i cili duke pasur pamjen e plotë klinike të pacientit do të jetë në gjendje të përcaktojë se si të ndërhyjë për një humbje graduale të peshës.

Pas përcaktimit të arsyeve për mbipeshë, ne do të vazhdojmë me tregimin e një diete të duhur. Ky i fundit do të duhet të integrojë të gjithë lëndët ushqyese në mënyrë të tillë që të lejojë një ndryshim në stilin e jetës së pacientit, në vend që thjesht të ndalojë ushqime të caktuara në mënyrë kategorike.

Për të ndihmuar ata që duhet të mbështesin një regjim ushqimor me kalori të ulët, ka produkte të ndryshme në treg: nga biskota pa sheqer për mëngjes me reçel, nga ushqime të vogla deri në ushqime të gatshme me pak kalori, të cilat përfaqësojnë një alternativë të vlefshme për ata të cilët kanë pak kohë për t’iu kushtuar kuzhinës.

Nëse kontrolli dietik luan një rol të rëndësishëm, ana tjetër e medaljes është sigurisht aktiviteti fizik, i cili është shumë i rëndësishëm për të luftuar mbipeshën. Aktiviteti fizik duhet të jetë konstant dhe në fillim të një natyre të moderuar, veçanërisht për ata që nuk kanë ushtruar sport për një kohë të gjatë.

Hidratimi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në eliminimin e toksinave dhe lëngjeve të tepërta.
Përveç ujit, është e mundur të merren shtesa ushqimore natyrore që ndihmojnë në eliminimin e toksinave dhe rregullimin e tranzitit të zorrëve. Ju gjithashtu mund të kombinoni çajra bimorë të bazuar në përbërës aktivë natyralë, të cilët ndihmojnë në nxjerrjen e toksinave nga trupi.

Ekzistojnë gjithashtu shtesa të tjera në tableta për kontrollin e peshës, veprimi i të cilave është i kufizuar në stimulimin e ndjenjës së ngopjes, termogjenezës dhe tretjes. Sidoqoftë, përdorimi i tyre nuk mund të ndahet nga një ndryshim në stilin e jetës dhe një dietë të shëndetshme.

Si të parandaloni mbipeshën?
Nëse doni të shmangni mbipeshën, duhet të preferoni një dietë të pasur me fruta dhe perime, duke shmangur konsumimin e shumë ushqimeve yndyrore. Gjithashtu duhen shmangur salcice, një konsum i shpeshtë i ëmbëlsirave dhe sheqernave në përgjithësi.

Konsumimi i pijeve me gaz dhe sheqer gjithashtu nuk rekomandohet, veçanërisht nëse doni të ktheheni në peshën tuaj ideale.

Mos u mbështetni në mjetet juridike që mburren si mrekulli ose në dieta të bëra vetë, të cilat pasi të kenë mbaruar e bëjnë më të lehtë rikuperimin e kileve shtesë. Ky i fundit do të duhet të integrojë të gjithë lëndët ushqyese në mënyrë të tillë që të lejojë një ndryshim në stilin e jetës së pacientit, në vend që thjesht të ndalojë ushqime të caktuara në mënyrë kategorike.

Për të ndihmuar ata që duhet të mbështesin një regjim ushqimor me kalori të ulët, ka produkte të ndryshme në treg: nga biskota të shkurtra pa sheqer për mëngjes në reçel, nga ushqime të vogla deri në ushqime të gatshme me pak kalori, të cilat përfaqësojnë një alternativë të vlefshme për ata të cilët kanë pak kohë për t’iu kushtuar.kuzhinës.

Nëse kontrolli dietik luan një rol të rëndësishëm, ana tjetër e medaljes është sigurisht aktiviteti fizik, i cili është shumë i rëndësishëm për të luftuar mbipeshën. Aktiviteti fizik duhet të jetë konstant dhe në fillim të një natyre të moderuar, veçanërisht për ata që nuk kanë ushtruar sport për një kohë të gjatë.

Hidratimi gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në eliminimin e toksinave dhe lëngjeve të tepërta. Përveç ujit, është e mundur të merren shtesa ushqimore natyrore që ndihmojnë në eliminimin e toksinave dhe rregullimin e tranzitit të zorrëve. Ju gjithashtu mund të kombinoni çajra bimorë të bazuar në përbërës aktivë natyralë, të cilët ndihmojnë në nxjerrjen e toksinave nga trupi.

Ekzistojnë gjithashtu shtesa të tjera në pilula për kontrollin e peshës, veprimi i të cilave është i kufizuar në stimulimin e ndjenjës së ngopjes, termogjenezës dhe tretjes. Sidoqoftë, përdorimi i tyre nuk mund të ndahet nga një ndryshim në stilin e jetës dhe një dietë të shëndetshme.

Si të parandaloni mbipeshën?

Nëse doni të shmangni mbipeshën, duhet të preferoni një dietë të pasur me fruta dhe perime, duke shmangur konsumimin e shumë ushqimeve yndyrore. Gjithashtu duhen shmangur salcice, një konsum i shpeshtë i ëmbëlsirave dhe sheqernave në përgjithësi.

Konsumimi i pijeve me gaz dhe sheqer gjithashtu nuk rekomandohet, veçanërisht nëse doni të ktheheni në peshën tuaj ideale.

Mos u mbështetni në mjetet juridike që mburren si mrekulli ose në dieta të bëra vetë, të cilat pasi të kenë mbaruar e bëjnë më të lehtë rikuperimin e kileve shtesë.