Gripi tek femijet

Gripi tek fëmijët: cilat janë simptomat?
Gripi tek fëmijët është një sëmundje virale që
shfaqet me frekuencë më të madhe në periudhën
midis dhjetorit dhe marsit, prandaj ka një trend që
përcaktohet si “epidemi”.

Virusi vendoset dhe shumohet brenda traktit
respirator. Periudha e inkubacionit ndryshon nga
48 në 72 orë, pas së cilës shfaqen simptomat e
para. Për të mbrojtur të vegjëlit, është e mundur
të kryhet vaksina, e cila megjithatë nuk siguron
imunizim të përhershëm pasi virusi i gripit nuk
është gjithmonë i të njëjtit lloj

Cilat janë simptomat e gripit?
Gripi para së gjithash paraqet një rritje të
temperaturës së trupit, e cila megjithatë nuk duhet
të kalojë 39 °. Ethet mund të shoqërohen me
simptoma të tjera, përfshirë dhimbjen e muskujve
dhe nyjeve. Fëmija, megjithatë, mund të paraqesë
një sërë shqetësimesh, në rast se nuk mund të

flasë akoma, vështirë për t’u shprehur prindërve të
tij.
Ndër simptomat më të zakonshme mund të
vërehet edhe një rënie e oreksit, ngurtësimi i
qafës dhe në disa raste, çrregullime
gastrointestinale.
Komplikimet e mundshme prekin kryesisht traktin
respirator, ku ndodhet infeksioni.

Cilat janë medikamentet për trajtimin e gripit?
Trajtimi i gripit është simptomatik, në kuptimin që
trajtimi duhet të shoqërohet me simptomat e
paraqitura nga fëmija: pediatri duhet të
rekomandojë ilaçin e duhur, duke marrë parasysh
moshën dhe peshën e fëmijës.

Në rast temperature të lartë dhe ethe, pediatri
mund të rekomandojë përdorimin e Tachipirinës,
një ilaç i bazuar në Paracetamol, i disponueshëm
në treg në formulime të ndryshme: pika, suposto
dhe shurup. Në veçanti, supostot rekomandohen
në rastin në të cilin, përveç gripit, të vjellat janë
gjithashtu të pranishme. Kjo, kur fëmija ka

vështirësi të mbajë çdo lloj lëngu, ose sepse ka
tendencë të mos pranojë shurupin ose pikat.

Një ilaç tjetër i treguar për të luftuar simptoma të
tilla si ethe dhe dhimbje është Nurofeni.
Ky produkt bazohet në Ibuprofen, dhe është i
pranishëm në dy formulime, 200mg dhe 100mg.
Nurofeni spikat, në veçanti, për vetitë e tij anti-
inflamatore. Ilaçi 100mg mund të administrohet
për fëmijët nga mosha 3 muajsh që kanë tejkaluar
5-6 kg në peshë.

Cila është rutina që duhet të respektohet?
Nëse fëmija ka grip, duhet të jeni të kujdesshëm
për të ndjekur terapinë në mënyrë korrekte. Në
veçanti, është e nevojshme të ndiqni dozat e
përshkruara në mënyrë që të mos bëni gabim
duke administruar një dozë të papërshtatshme të
përbërësit aktiv dhe nëse është e nevojshme, të
zgjasni trajtimin.

Kur një fëmijë ka grip, gabimi i mbulimit të tij të
tepërt ose mbinxehjes së ambjentit duhet të
shmanget. Sigurohuni që fëmija të hidratohet siç

duhet dhe të jetë i rregullt në urinimin dhe
jashtëqitjen. Nëse fëmija vëren humbje të oreksit,
propozoni ushqime të vogla dhe një dietë të lehtë.

Foshnjat, në fakt, kanë mekanizmin e tyre të vetë-
rregullimit, kështu që detyrimi i tepërt mund të
mos jetë një stimul për ta. Pyesni mjekun tuaj se
cilat janë ushqimet më të mira për t’u ofruar.
Mungesa e oreksit mund të ndikojë edhe në ditët
pas gripit, prandaj është e nevojshme të mos
alarmoheni dhe të mbani pediatrin të përditësuar
për çdo zhvillim