Ekzema-Dermatiti atopik

Çfarë është dermatiti atopik?
Dermatiti atopik, i njohur edhe si ekzema, është një inflamacion kronik i lëkurës që fillon të zhvillohet që nga fëmijëria, brenda pesë viteve të para të moshës. Karakteristika kryesore e kësaj patologjie është se ajo nuk shfaqet në zona të
veçanta, por mund të gjendet në çdo pjesë të trupit, prandaj quhet “atopik”.

Dermatiti atopik prek më shpesh foshnjat dhe fëmijët brenda 5 viteve të para të moshës. Kjo është për shkak të faktit se fëmijët nuk kanë një sistem imunitar të zhvilluar mirë, prandaj rreziku i marrjes së sëmundjes në muajt e parë të jetës
është shumë i lartë. Sëmundja pothuajse nuk prek të rriturit dhe të moshuarit. Përveç kësaj, është evidentuar që më të prekur janë individët që vuajnë nga alergjitë dhe astma.

Dermatiti atopik shfaqet me një frekuencë më të lartë gjatë stinës së dimrit, ndërsa në verë gjendja e sëmundjes tenton të lehtësojë vetveten.

Sidoqoftë, ekspozimi i tepërt në diell mund të çojë në përkeqësim.

Dermatiti atopik, ndryshe nga llojet e tjera të dermatitit, mund të ndodhë pavarësisht nëse ka pasur kontakt të drejtpërdrejtë midis substancave irrituese ose agresive me lëkurën.Për më tepër, patologjia mund të prekë jo vetëm lëkurën, por edhe mukozën. Kjo demonstrohet nga fakti se individët që vuajnë nga dermatiti atopik, përveç skuqjeve të lëkurës dhe kruajtjes, shfaqin gjithashtu episode të astmës dhe formave të ndryshme të alergjisë.

Dermatiti atopik është një sëmundje kronike dhe e përsëritur: megjithëse mund të ketë përmirësime në sëmundje, çrregullimi më pas do të përsëritet në një formë më akute.

Cilat janë simptomat e dermatitit atopik?
Simptomat e dermatitit atopik ndryshojnë sipas rrjedhës së sëmundjes dhe sipas fazës së jetës së pacientit. Në fazën fillestare të shfaqjes së dermatitit atopik, individët do të vuajnë nga simptoma të tilla si lëkura e thatë, skuqje dhe ndjesi kruajtjeje në fytyrë, këmbë dhe trup. Në disa raste, sëmundja zhduket plotësisht spontanisht gjatë adoleshencës. Në të gjitha rastet e tjera, megjithatë, ajo përparon me rritjen, duke prekur të njëjtat zona tashmë të prekura, por duke rezultuar në një lëkurë edhe më të thatë aq shumë sa të zhvishet.

Fillimi i tij regjistrohet në vitet e para të jetës dhe në rastet kronike sëmundja mund të zgjasë deri pas pubertetit.

Në fazën fillestare, simptomat më të zakonshme janë:

Tharja e lëkurës
Skuqje të lëkurës ose eritemë
Shfaqja e vezikulave
Shfaqja e ekzemës
Shfaqja e zgjebeve.
Në rastet kur dermatiti atopik vazhdon deri pas pubertetit, sëmundja mund të bëhet edhe më serioze, aq sa prek qepallat, kokën dhe qoshet e gojës me simptomat tipike. Pasi të ketë kaluar puberteti, dermatiti atopik bëhet kronik dhe do të paraqesë simptoma më të rënda sesa në fazën fillestare:

Lëkura bëhet më e trashë (hiperkeratoza) dhe shfaqen papulat
Shfaqja e çarjeve
Kruajtje të vazhdueshme dhe akute
Rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve
bakteriale.

Cilat janë shkaqet e dermatitit atopik? Shkaqet që mund të shkaktojnë dermatitin atopik janë të shumta dhe varen nga shumë faktorë: predispozita gjenetike, gjendjet psikologjike dhe somatike dhe elementët e mjedisit (ushqimi ose alergenëtët e thithur, infeksionet, stresi, djersitja, kontakti me irrituesit).

Të gjithë këta faktorë, duke vepruar njëkohësisht, shkaktojnë dermatin atopik.

Si të kuroni dermatitin atopik?
Dermatiti atopik mund të diagnostikohet përmes Patch Test, i cili konsiston në aplikimin e alergentëve të mundshëm në lëkurë. Përveç këtij testi, ju mund t’i nënshtroheni testeve të tjera të tilla si Atopy Patch Test në të cilin marimangat dhe barërat e pluhurit analizohen si alergent; testi PRIST, RAST dhe PRICK.

Trajtimet terapeutike për dermatitin atopik janë më shumë përmirësues sesa zgjidhës dhe rekomandohen nga mjeku specialist sipas ashpërsisë së rastit specifik, moshës, gjendjes psikologjike dhe bazuar në vuajtjet e patologjive të tjera përveç vetë dermatitit atopik.

Ёshtë shumë e vështirë të arrihet shërimi i plotë i dermatitit atopik, veçanërisht gjatë moshës madhore.

Ndër medikamentet e rekomanduar për trajtim janë:

Përdorimi i produkteve farmaceutike si kremrat, pomadat, shkumat, bazuar në kortikosteroidet. Ky trajtim është gjithashtu efektiv në rastet e dermatitit atopik akut pasi përmirëson dhe lehtëson shumë simptoma

Aplikimi në lëkurë i substancave zbutëse dhe
delikate
Përdorimi i antihistaminikëvr, antiviralëve dhe
antibiotikëve
Përdorimi i antiseptikëve
Fototerapi UVA, UVB dhe UVA / B.
Në çdo rast, asnjë ilaç ose trajtim ose terapi
natyrale nuk garanton zgjidhjen e plotë të
dermatitit atopik.

Si të parandaloni dermatitin atopik?
Shërimi i plotë është shumë i vështirë në rastet e dermatitit atopik. Ёshtë e mundur të lehtësohen simptomat dhe të parandalohet shfaqja e çrregullimeve të mëtejshme.

Për të kufizuar shfaqjen e episodeve të përsëritura të dermatitit atopik, është thelbësore të kujdeseni për lëkurën tuaj, duke ruajtur higjienë të plotë të trupit me ndihmën e produkteve delikate dhe detergjenteve. Gjithashtu këshillohet që t’i kushtoni vëmendje të veçantë zgjedhjes së produkteve të kozmetikës, duke u përpjekur të shmangni përbërjet që mund të sulmojnë lëkurën dhe të përkeqësojnë patologjinë.

Veshja gjithashtu dëshmon të jetë një faktor përcaktues për evoluimin e dermatitit atopik në forma më të rënda. Prandaj është e këshillueshme që të përdorni veshje pambuku ose fibra natyrale, duke u përpjekur të shmangni veshjet e ngushta dhe sintetike.

Nëse dermatiti atopik vazhdon të shfaqet, do të jetë e nevojshme të konsultoheni me një mjek specialist i cili do të jetë në gjendje të rekomandojë terapi adekuate me ilaçe.