Dhimbja e shpines

Çfarë është dhimbja e shpinës?

Dhimbja e shpinës është një sëmundje që prek
shumë njerëz sot. Në varësi të vendndodhjes së
dhimbjes, ne mund të dallojmë lloje të ndryshme
të dhimbjes së shpinës.

Dhimbja e shpinës është një patologji që prek
zonën e mesit me tension dhe dhimbje të
muskujve. Shkaku vjen nga dëmtimet e muskujve,
të shkaktuara shpesh nga ngritja e një objekti
shumë të rëndë. Ndër format më të zakonshme të
dhimbjes së mesit në mes gjejmë të
ashtuquajturën “goditje shtrigash”.

Dhimbja e pjesës së sipërme të shpinës, nga ana
tjetër, është dhimbje që prek pjesën e sipërme të
shpinës. Në këtë rast, ngurtësia prek shpatullat
dhe mund të prekë edhe qafën, duke shkaktuar
një ngurtësim të qafës.

Së fundi, dhimbja e shpinës është forma më pak e
njohur dhe më e zakonshme e dhimbjes. Ajo prek
shpinën në nivelin e shpinës. Dhimbja, në veçanti,
prek zonën pranë veshkave. Në raste të rënda,
dhimbja arrin deri në gjoks dhe gjithashtu mund të
ketë pasoja serioze në frymëmarrje.

Dhimbja e shpinës shpesh shkakton dhimbje që i
bën të vështira për t’u përballuar edhe aktivitetet
më normale. Për këtë arsye është e nevojshme të
bëni një diagnozë të saktë dhe të krijoni një terapi
të përshtatshme për llojin e dhimbjes së shpinës
nga e cila vuani, për të parandaluar që ajo të
bëhet kronike.

Në përgjithësi, dhimbja e shpinës mund të
rezultojë nga një dëmtim i muskujve të shpinës,
ose nga lodhja e muskujve. Herë të tjera mund të
varet nga dëmtimet e llojeve të ndryshme, ose që
rrjedhin nga degjenerimi ose frakturat e rruazave
të shtyllës kurrizore.

Qëndrimi i keq, ngritja e gabuar e peshave dhe
mbipesha janë gjithashtu armiq të shpinës.

Dhimbja e shpinës gjatë shtatëzanisë ndodh
kryesisht në tremujorin e fundit të shtatzënisë për
shkak të shtimit të peshës së foshnjës. Në këtë
rast është e këshillueshme, të lehtësoni vuajtjet,
të praktikoni një sport të lehtë ose të bëni aktivitet
fizik të butë.

Cilat janë simptomat e dhimbjes së shpinës?
Ata që vuajnë nga dhimbja e shpinës mund të
ankohen për dhimbje akute ose kronike në
shpinë. Ndonjëherë dhimbja shkakton një kufizim
në lëvizjen e nyjeve dhe muskujve, dhe mund të
shoqërohet me ënjtje në zonën e prekur.

Cilat janë medikamentet për dhimbjen e shpinës?
Për dhimbjet e shpinës ka medikamente të
ndryshme, të rekomanduara për secilin
shqetësim.

Në raste më pak të rënda është e mundur të
lehtësoni dhimbjen duke përdorur kremra bimore
që karakterizohen nga veti qetësuese dhe anti-
inflamatore. Në treg mund të gjeni edhe letra

ngjitese dhe breza ngrohjeje, të cilat mund të jenë
të dobishme për lehtësimin e tensionit në zonat e
ndryshme të shpinës të prekura nga dhimbja.

Nëse, nga ana tjetër, dhimbja është shumë e fortë
dhe afatgjatë, mund të përdoren FANS ose ilaçe
qetësuese, të cilat janë të dobishme për qetësimin
e dhimbjeve të shpinës. Sidoqoftë, FANS
(Medikamente anti-inflamator jo steroid) dhe
analgjezikët duhet të përdoren me kujdes dhe
gjithmonë sipas udhëzimeve të mjekut.

Si të parandaloni dhimbjen e shpinës?
Dhimbja e shpinës mund të parandalohet duke
mbajtur qëndrimin e duhur dhe duke kryer
aktivitetin e duhur fizik, i cili ju lejon të forconi
muskujt e mesit, shpinës dhe barkut, për të
siguruar mbështetjen e duhur për trupin.

Së fundmi, këshillohet që të shmangni
mbipeshën, pasi kilogramët e tepërt rëndojnë mbi
strukturën e trupit dhe shpinës.

Informacioni i përmbajtur në këtë faqe nuk duhet
në asnjë mënyrë të zëvendësojë marrëdhënien
mjek-pacient; përkundrazi, rekomandohet që të
kërkoni këshillën e mjekut para se të vini në
praktikë çdo këshillë ose udhëzim të raportuar.