Pagjumesia

Çfarë është pagjumësia?
Cilat janë shkaqet?
Pagjumësia është një çrregullim që prek një sferëshumë delikate, përkatësisht atë të gjumit.Njerëzit që vuajnë nga pagjumësia zakonisht ankohen për pamundësinë e tyre për të fjetur, ose përmbysjen e modeleve normale të gjumit.

Ndër shkaqet kryesore që krijojnë pagjumësi mund të gjejmë:

● stresi
Motiv motivimet psikosociale në lidhje me
menaxhimin e marrëdhënieve konfliktuale
● depresioni
● shtatzënia
● abuzimi i substancave emocionuese
Pa dhimbje fizike të llojeve të ndryshme
● gërhitje e shoqëruar me apnea të gjumit

Mund të ketë forma të izoluara të pagjumësisë, ndoshta për shkak të një përvoje veçanërisht traumatike, të tilla si kthimi nga një udhëtim nga një vend me një zonë tjetër kohore, shqetësimi për një provim, eksitimi për një përvojë të re të këndshme ose ndonjë ngjarje të jashtëzakonshme, nuk lejon të bëhet një gjumë normal.

Por disa pacientë vuajnë nga pagjumësia kronike: kjo e fundit karakterizohet nga frika se nuk mund të fle. Në këtë mënyrë, krijohet një rreth vicioz në të cilin frika për të mos fjetur në mënyrë efektive kthehet në pagjumësi. Në këto rrethana, individi ka më shumë gjasa të bjerë në gjumë në situata në të cilat ai nuk është i detyruar të bjerë në gjumë, siç është kur shikon televizor.

Ёshtë një aktivizim emocional refleks që shkakton që subjekti të flejë më lehtë kur nuk po përpiqet ta bëjë këtë, për shembull kur është para televizorit.

Cilat janë medikamentet që përdoren për pagjumësinë?

Në luftën kundër pagjumësisë, ilaçet natyrore janë mjaft të shpeshta, veçanërisht në ata pacientë për të cilët ky çrregullim lind për arsye psikologjike. Në këtë rast, mund të përdoren çajra bimorë ose infuzione të bëra me esenca bimore me veprim qetësues hipnotik.

Ndër bimët më të zakonshme kemi kamomilin, melisa oficinalis, pasiflora incarnata, linden, hops dhe valeriana. Këto bimë kanë veti qetësuese dhe marrja e tyre mund të sjellë përfitime në fazën para gjumit.

Valeriana është gjithashtu e disponueshme në formën e tabletave gastro-rezistente, për të ndihmuar më mirë pushimin e natës.

Magnezi Orotat, ose magnezi i kompleksuar me Vitaminë B13, mund të jetë një ndihmë e vlefshme për të nxitur gjumin dhe pushimin. Ekzistojnë gjithashtu tableta në treg që kanë melatonin si një përbërës aktiv, një hormon i pranishëm në trup që rregullon ciklin cirkadian.

Administrimi i NSAIDs (ilaçeve anti-inflamatore jo- steroide) dhe kortikosteroideve tregohet vetëm dhe ekskluzivisht kur pagjumësia varet nga dhimbja e një intensiteti të tillë që të rëndojë ndjeshëm cilësinë e gjumit.

Për gratë që ankohen për vështirësi për të fjetur gjatë fazës premenstruale,është e mundur që të përdorin kontraceptivë oral.

Trajtimet farmakologjike duhet të përshkruhen nga mjeku, pasi ilaçet qetësuese anksiolitike duhet të përdoren vetëm për të trajtuar pagjumësinë e rëndë që vjen nga çrregullimet psikologjike.

Si të parandaloni pagjumësinë?
Parandalimi i pagjumësisë fillon me adoptimin e disa zakoneve të mira. Para së gjithash është mirë të krijoni një ritual që çon në një gjumë të lehtë, kështu që duhet të përqendroheni në diçka të këndshme për të hequr stresin dhe lodhjen e ditës. Marrja e një dush të nxehtë, pirja e një filxhani qumësht të ngrohtë, ose kënaqja me përqafimet me partnerin tuaj mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të fjetur në mënyrë paqësore në gjumë.

Para se të shkoni për të fjetur, përdorimi i pajisjeve të tilla si PC dhe smartphone nuk rekomandohet: nëse keni dëshirë për të lexuar, është më mirë të kënaqeni me një libër sesa të ekspozoheni ndaj dritës së emetuar nga ekranet.
Shmangni gjithashtu shikimin e transmetimeve që mund të shqetësojnë ndjeshmërinë tuaj, siç janë filmat horror ose filmat dhe tregimet shumë të dhunshme: këto të fundit mund të jenë një pengesë për të fjetur pikërisht sepse ato krijojnë tension.

Natyrisht, asimilimi i substancave stimuluese si teina, kafeina, çokollata, apo edhe nikotina gjithashtu duhet të shmanget. Së fundi, shmangni ushqimet që treten ngadalë ose që mund të jetë e vështirë të hidhen.