Cistiti ne shtatezani

Cilat janë shkaqet e cistitit gjatë shtatëzanisë?
Cistiti është një çrregullim shumë i zakonshëm në
popullatën femërore, veçanërisht në shtatzëni.
Shkaqet janë të natyrës fiziologjike. Në fakt,
uretra është afër mishit vaginal, pranë anusit, dhe
mundësia e infektimit është shumë e lartë.

Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë nxisin
inflamacionin e murit të fshikëzës, meqë çlirimi i
progesteronit nxit relaksimin e muskujve të lëmuar
dhe zvogëlon tonin e uretrës dhe uterusit, duke
ngadalësuar rrjedhjen urinare.

Gjithashtu ngjeshja mekanike e ushtruar në mitër,
veçanërisht në muajt e fundit të shtatzënisë, gjë
që pengon zbrazjen e plotë të fshikëzës dhe
favorizon përhapjen e baktereve.

Si trajtohet cistiti gjatë shtatëzanisë?
Cistiti është një sëmundje inflamatore e shkaktuar
nga infeksionet bakteriale dhe për këtë mund të

jetë e nevojshme të përdoren ilaçe për ta luftuar
atë. Para se të filloni ndonjë terapi, është
gjithmonë e nevojshme të kontaktoni mjekun tuaj
për të identifikuar së bashku me të zgjidhjen e
sigurt si për nënën ashtu edhe për fëmijën.

Terapia mund të përmbajë antibiotikë për gratë
shtatzëna dhe acetaminofen, për të lehtësuar
simptomat e etheve dhe dhimbjeve. Zgjedhja e
terapisë më të përshtatshme i takon mjekut tuaj.

Si të njohim cistitin gjatë shtatëzanisë?
Simptomat e cistitit gjatë shtatëzanisë janë shumë
të ngjashme me ato të cistitit të zakonshëm. Ndër
kryesoret gjejmë:

Dhimbje dhe vështirësi gjatë urinimit
Vështirësi në urinim
Nevoja për të urinuar shpesh
Ndjenja e mos zbrazjes së plotë të fshikëzës
Ethe
Prania e gjakut në urinë
Mund të ndodhë që infeksionet urinare të jenë
asimptomatike te gratë shtatzëna.

A është cistiti në shtatzëni i rrezikshëm?
Në raste të rralla, cistiti në shtatzëni mendohet të
jetë i rrezikshëm për foshnjën. Ndër ndërlikimet
më të zakonshme për shkak të infeksioneve të
veshkave janë lindjet e parakohshme dhe
problemet e mundshme të zhvillimit tek të
porsalindurit.

Për këtë arsye është e rëndësishme që të
trajtohet cistiti menjëherë për të parandaluar
shfaqjen e situatave shumë më komplekse.